سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هرچی بخوای این تو هست...
 
قالب وبلاگ

خلاصه ای از زندگی امام(ره)

امام خمینی رحمه الله در روز 20 جمادی الثانی 1320 هجری قمری مطابق با 30 شهریور 1281 هجری شمسی هم زمان با سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام در شهرستان خمین از توابع استان مرکزی ایران در خانواده ای اهل علم و هجرت و جهاد و در خاندانی از سلاله زهرای اطهر علیهاالسلام به دنیا آمد.

پدر بزرگوار ایشان، مرحوم آیت اللّه سید مصطفی موسوی، از معاصران آیت اللّه العظمی میرزای شیرازی رحمه الله بود و در حالی که بیش از 5 ماه از ولادت امام نمی گذشت، به دست طاغوتیان و خوانین تحت حمایت عمّال حکومت وقت، به دلیل سر دادن ندای حق طلبی به شهادت رسید.

امام خمینی رحمه الله دوران کودکی و نوجوانی را تحت سرپرستی مادر مؤمنه اش، بانو هاجر، و عمه مکرمه اش، صاحبه خانم، گذراند. قسمتی از معارف متداول روز و علوم مقدماتی و سطح را نزد معلمان و علماء منطقه فرا گرفت و در سال 1298 ش عازم حوزه علمیه اراک شد، و در سال 1300 ش اندکی پس از هجرت آیت اللّه العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی به قم، رهسپار حوزه علمیه قم شد و به ادامه تحصیل علوم حوزوی پرداخت.

هم زمان با فراگیری فقه و اصول به فراگیری ریاضیات، هیئت فلسفه، عروض، قوافی و فلسفه اسلامی و غرب و عالی ترین سطوح عرفان نظری و عملی پرداخت. او طی سالهای طولانی در حوزه علمیه قم به تدریس چندین دوره فقه، اصول، فلسفه و عرفان و اخلاق اسلامی پرداخت. در سال 40 و 41 ماجرای انجمنهای ایالتی و ولایتی موجب شد تا رهبری نهضت اسلامی مردم ایران را به عهده گیرد که با تلاشهای خستگی ناپذیر ایشان این نهضت در سال 1357 به پیروزی رسید. و بالاخره در 14 خرداد 1368 پس از عمری مجاهدت، به ملکوت اعلا پیوست.

ویژگیهای شخصیتی فردی امام(ره)

یقینا خصوصیات امام ، استثنایی ، ممتاز و بی نظیر است و هرچه در ابعاد شخصیت ایشان تأمل کنیم ، این استثناء و امتیاز را بهتر و بیشتر می یابیم .

درباره شخصیت امام خمینی واقعا نمی شود حرف زد . وقتی می خواهیم راجع به ابعاد شخصیت این عزیز دوران و یادگار پیامبران حرف بزنیم ، می دانیم که ناقص خواهد ماند. زمان زیادی لازم است تا زبانهای گویا بتوانند عظمت این شخصیت را حیطه بندی کنند ، لذا من نمی خواهم درباره آن واقعا صحبت کنم. زیرا ما کوچکتر از آن هستیم که بتوانیم در این زمینه ، به بررسی ابعاد شخصیت آن بزرگوار بپردازیم.

من قادر نیستم خصلتهای انسانی و والای این مرد بزرگ را که مثل خورشید در تاریخ اسلام درخشید ، توصیف کنم. سالهای متمادی خدمت امام بودم . از سال 37 با ایشان آشنا شدم و به درس او می رفتم و در دوره های مختلف و در بحرانهایی که پیش می آمد ، رفتار حساب شده آن مرد را دیده بودم. این انسان استثنایی ، اصلا از نوع مردم زمان ما نبود. واقعا نمی توانم خصلتها و خصوصیات این مرد بزرگ را توصیف کنم.

شخصیت امام (ره) با هیچکدام از رهبری های دنیا قابل مقایسه نیست . او را فقط با پیامبران و اولیاء معصوم (ع) می توان مقایسه کرد . او شاگرد و دنباله رو آنها بود و به همین خاطر نمی توان با رهبری های سیاسی دنیا مقایسه اش کرد. ما رهبری های سیاسی دنیا را می شناسیم و تاریخ مبارزه آنها را و علتها را با دقت مطالعه کرده ایم . و واقعا حیف است که به آنها رهبر بگوییم و امام را هم با این عنوان یاد کنیم.

اگر به آنها رهبر بگوییم باید عنوان دیگری را برای امام(ره) انتخاب کنیم . او اصلا جنس و خمیره انبیاء بود. توصیف و ترسیم چهره آن عزیز خدا و عزیز بندگان صالح او ، واقعا خیلی مشکل است .

حقیقتا برای انسان بزرگ و شخصیت بی نظیری مثل امام عزیز و بزرگوارمان ، جا دارد که برگزیده ترین انسانها و هوشمند ترین ذهنها و صافترین و پاک ترین دلها و جانها ، از احساس تکریم و تعظیم ، سرشار شوند . فرق است میان شخصی که به خاطر مقام و سمت ظاهریش ، مورد احترام و تجلیل واقع می شود و کسی که شخصیت و عظمت و عمق وجود و آراستگیهای گوناگون او ، هر انسان بزرگ و قوی و هوشمندی را به تعظیم و تجلیل و ستایش و تکریم وادار می کند. امام عزیز ما از این نوع انسانها بود.

شخصیت امام حتی برای دشمنان او نیز درخشید. همان کسانی که در طول ده سال تبلیغات زهرآگین و خباثت بار، همیشه سعی می کردند چهره منور این ولی خدا را دگر گونه جلوه دهند و امیدی را که در دل مسلمانان و مستضعفان عالم درخشیده بود، خاموش کنند.

امروز لحن همه آنها تغییر کرده و توصیفشان از امام (ره) توصیفی اعتراف آمیز نسبت به عظمت این شخصیت بزرگ است.

شخص امام (ره) انسان خوبی بود. خوبی او توانست تمام قلمرو حضور او را خوب متلأ لی کند . وقتی کسی خوب است حول و حوش او هم تحت تأثیر قرار می گیرد و خانه و دوستان و کشور و دنیای خودش را خوب می کند. امام (ره) مثل چراغی بود که همه جا را منور می کرد ، چون خودش منور بود، حتی دشمنان امام ، شخص او را از لحاظ زهد و پارسایی و بی طمعی و بی اعتنایی به دنیا و راستگو بودن در ادعاها، قبول داشتند.

خصوصیاتی که امام (ره) داشتند ، هر کدامش کافی بود یک انسان معمولی را ، انسانی بزرگ معرفی کند. اراده و قاطعیت و علم و شجاعت و صدق و صراحت و تقوا و ورع ، ویژگیهای بارز امام بودند. اگر هر کدام از اینها به تنهایی در یک انسان معمولی دمیده شود او را تبدیل به یک انسان بزرگ می کند.

شخصیت عظیم رهبر کبیر انقلاب حقا و انصافا پس از پیغمبران خدا و اولیاء معصومین، با هیچ شخصیت دیگری قابل مقایسه نبود، ودیعه خدا در دست ما و حجت خدا بر ما و نشانه عظمت الهی بود، وقتی انسان او را می دید، عظمت بزرگان دین را باور می کرد، عظمت پیغمبر (ص) و عظمت امیرالمؤمنین و عظمت سیدالشهداء و عظمت امام صادق علیهم السلام و بقیه اولیاء را انسان نمی تواند درست تصور کند، ذهن ما کوچکتر از آن است که بتوانیم عظمت شخصیت آن بزرگ مردان را حتی در ذهن مان بگنجانیم، اما انسان وقتی شخصیتی با عظمت امام عزیزمان را با حکمت، آن هوشمندی، آن صبر، حلم و متانت، آن صدق و صفا، آن زهد و بی اعتنایی به زخارف دنیا، آن تقوا و ورع و خداترسی و عبودیت مخلصانه برای خدا و بالآخره شخصیتی با این همه عظمت و ابعاد گوناگون دست نیافتنی که همین شخصیت عظیم، چگونه در برابر آن خورشید­های فروزان آسمان ولایت، کوچکی می کند، تواضع می کند، خاک­ساری می کند، خودش را در مقابل آنها ذره­ای به حساب می آورد، آنوقت انسان می فهمد آنها چقدر عظیم و بزرگ بودند.

امام خمینی شخصیتی آنچنان بزرگ بود که در میان بزرگان و رهبران جهان و تاریخ به جز انبیا و اولیا معصومین ( ع ) به دشواری می توان کسی را با این ابعاد و خصوصیات تصور کرد . الحق شخصیت آن عزیز یگانه شخصیتی دست نیافتنی و جایگاه والای انسانی او جایگاهی دور از تصور و اساطیر گونه بود

 

ویژگیهای حکومتی حضرت امام خمینی( ره)
بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی ره با ویژگیهای منحصر بفرد خود شخصیتی نادر و کم نظیر بودکه بعد از ائمه اطهار ع کمتر میتوان نظیرش را در تاریخ یافت. حضرت آیت الله خامنه ای در مورد شخصیت والای حضرت امام می فرماید:
امام خمینی شخصیتی آنچنان بزرگ بود که در میان بزرگان و رهبران جهان وتاریخ - بجز انبیا و اولیاء معصومین ع - به دشواری می توان کسی را با این ابعاد و این خصوصیات تصور کرد. آن بزرگوار قدرت ایمان را با عمل صالح و اراده پولادین را با همت بلند و شجاعت اخلاقی را با هوشمندی و کیاست و تقوا و ورع را با سرعت و قاطعیت و ابهت و صلابت رهبری را با دقت و عطوفت و خلاصه بسی خصال نفیس و کمیاب را مجموعه آن در قرنها و قرنها به ندرت ممکن است در انسان بزرگی جمع شود. همه و همه را با هم داشت. الحق شخصیت آن عزیز یگانه شخصیتی دست نیافتنی و جایگاه والای انسانی او جایگاهی دور از تصور و اساطیر گونه بود. ( روز نامه جمهوری اسلامی20 /3/ /68 )
البته بررسی ابعاد وجودی شخصیت آن حکیم فرزانه در این نوشتار نمی گنجد و در این بخش فقط شمه ای از ویژگیهای والای امام خمینی ره در بعد رهبری ذکر می شود

فقاهت در دین -1
از جمله شرایط لازم برای ولی فقیه فقاهت در دین و اجتهاد است. حضرت امام علاوه بر تسلط عمیق بر فلسفه - عرفان - تفسیر - اخلاق و کلام اسلامی و ... مجتهدی بر جسته بود و بیش از سی سال فقه و اصول را در سطح عالیآن تدریس کرد. حضرت امام تحولی عظیم در فقه پدید آورد و پویایی فقه و اصول را لازمه نگرش اجتهادی می دانست و معتقد بود که عنصر زمان و مکان نقشی بس تعیین کننده در اجتهاد دارند و نا دیده گرفتن آن به نا توانی در درک و پاسخگویی به مسائل مستحدثه و نیازهای روز منتهی خواهد شد
2- تقوا و عدالت
از جمله شرایط ولی فقیه تقوا و عدالت است. پایبندی به آداب شرع و تقید به موازین تقوا- عمل به وظایف الهی - شوق به نوافل و مستحبات و پرهیز از محرمات و رذایل اخلاقی از صفات روحی و رفتاری حضرت امام خمینی ره می باشد. بی آلایشی و سادگی از افتخارات زندگی حضرتش بوده و آراستگی به زیور قناعت و سادگی و پیراسته بودن از رذایل طمع و حرص و تکبر از بارزترین حالات روحی و رفتاری او بود. با آنکه بلند مرتبه ترین مقام کشور بود ولی در خانه ای اجاره ای در جماران بساط معشیت گستراند. پیوسته خویشتن را از آلودگی به جلوه های فریبنده دنیایی دور داشته و مناعت طبع و بزرگواری را سر لوحه زندگی خویش قرار داده بود
مدیریت و تدبیر - 3
از جمله شرایط رهبر قدرت و توان اداره جامعه اسلامی و نیز حسن تدبیر و بینش سیاسی اجتماعی - آینده نگری و دور اندیشی است. در مسیر انقلاب اسلامی یکی از واقعیتهای مهم تاریخی بینش عمیق و آینده نگری حضرت امام خمینی ره بود.
بنیانگذار جمهوری اسلامی در دوران رهبری با ظرافت و دقت عمل و الهام از امدادها و قوه لایزال الهی همواره چند سال جلوتر از زمان خود حرکت می کرد و با ترسیم اوضاع آینده جهان نظام های غرب و شرق را در حال زوال و نابودی می دید... امام در پیام تاریخی خود به صدر هیات رئیسه شوروی سابق به صراحت آینده را این گونه ترسیم فرمودند: برای همه روشن است که از این سپس کمونیسم را باید در موزه های تاریخ سیاسی جهان جستجو کرد چرا که مارکسیسم جوابگوی هیچ نیازی از نیازهای واقعی انسان نیست چرا که مکتبی است مادی و با مادیات نمی توان بشریت را از بحران عدم اعتقاد به معنویت که اساسی ترین درد جامعه بشری در غرب و شرق است در آورد

در سومین سالروز پیام امام به گورباچف همه دنیا به روشنی و با شگفتی نظاره گر سقوط واضمحلال نظامهای کمونیستی و فرو پاشی شوروی سابق شد.

از جمله مصادیق مدیریت قوی ایشان نیز میتوان به فرمان تشکیل شورای انقلاب قبل از پیروزی انقلاب - تعیین دولت موقت- فرمان تدوین قانون اساسی - فرمان تشکیل نهادهای مورد نیاز کشور- پذیرش قطعنامه در شرایط مناسب- فرمان باز نگری در قانون اساسی و حل مشکل رهبری آینده اشاره کرد.
شجاعت و قاطعیت -4
ولی فقیه شخصی شجاع و نترس باشد و جز از خداوند از هیچ قدرت دیگری هراسی به دل راه ندهد. حضرت امام خمینی ره مصداق عینی این ویژگی بود و از نظر شجاعت اخلاقی و روحی نیز کم نظیر بود. آن حضرت با شجاعت و اقتدار خویش و با اتکای به خداوند و پشتیبانی مردم فدا کار ایران توانست در مقابل رژیم تا دندان مسلح ستم شاهی بایستد و از تبعید و تهدید آنان نهراسد. پس از سخنرانی ها و افشاگری های حضرت امام در مورد رژیم وابسطه پهلوی ساواک و عمال سر سپرده رژیم شبانه به خانه ایشان ( در قم ) هجوم آوردند و شروع به کتک زدن افراد خانه از جمله خدمتکار خانه نمودند و محل اقامت حضرت امام را جویا شدند که ناگهان معظم له از اتاق بیرون آمده و با کمال شجاعت فریاد زد: روح الله خمینی منم چرا این بیچاره ها را کتک می زنید. ( کوثر ج1ص87)
از دیگر ویژگیهایی که در بحثهای گذشته برای ولی فقیه ذکر شد قاطعیت در اجرای احکام و فرامین الهی بود. ولی فقیه هر گاه تکلیف را تشخیص داد و امری به مصلحت نظام دانست باید برای اجرای آن تصمیم جدی بگیرد و بر اجرای آن پافشاری نماید. قاطعیت حضرت امام زبانزد دوست و دشمن بود. ایشان هر زمانی که احساس تکلیف می کرد قاطعانه آن را بیان و بر اجرای آن تاکید می نمود. بعنوان مثال در آستانه پیروزی انقلاب و آن زمان که هنوز تفاله های رژیم ستم شاهی ( دولت بختیار ) بر سر کار بودند حضرت امام دولت موقت او را غیر قانونی اعلام کرد و در سخنرانی خود در بهشت زهرا فرمود: من تو دهن این دولت ( دولت بختیار ) می زنم! من دولت تعیین میکنم. من به پشتوانه این ملت دولت تعیین می کنم

 

جمهوری اسلامی و مخالفت با ملّی گرایی

امام علاوه بر مخالفت جدّی با نظام شاهنشاهی، معتقد به جایگزینی نظامی بود که مُجری احکام اسلامی، و مبتنی بر آراء مردم باشد. باید به این نکته توجه داشت که هر حکومتی ـ هر چند که حق هم باشد ـ اگر مقبولیّت مردمی نداشته باشد، طبعا قادر به اداره جامعه نخواهد بود، چه اینکه در صورت عدم مقبولیت، کارشکنیها و مخالفتها از هر سو مانع پیش رفت امور خواهد شد.

امام در نجف با تدریس خارج فقه ولایت فقیه، این مسئله را روشن کرد که باید در فکر حکومت و اداره جامعه اسلامی بود. امام در مواضع مختلف به این مسئله اشاره نمود که ما به دنبال حکومتی اسلامی هستیم که اجرا کننده قوانین اسلام باشد. ایشان در مصاحبه ای فرمودند: ماهیت جمهوری اسلامی این است که با شرایطی که اسلام برای حکومت قرار داده است، با اتکاء به آراء عمومی،هسته حکومت تشکیل شده، مجری احکام اسلام باشد.

امام از ابتدا ماهیت نهضت را اسلامی معرفی نمود و هدف ملّت را «اسلام» دانست و در مراحل متعدّد انقلاب، مسئله در خطر بودن دین و هَدم اسلام و دشمنی کافران را به ملّت گوشزد نمود و به شدت همگان را از معرفی نهضت به عنوان ملّی و ملی گرایی برحذر داشت و با معتقدان این نظریه، میانه خوبی نداشت. آن امام در فرازی از بیانات هدایتگر خویش فرمودند:ما دیدیم که خواست این 35 میلیون جمعیت این بود که ما اسلام را می خواهیم. در تمام صحبتها از اوّل تا آخر این نبود که ما ملّی گرا هستیم. ملّی گرایی برخلاف اسلام است.

ستیز با شرق و غرب

برخی معتقدند که برای فائق آمدن بر دشمن و رفع مشکلات و موانع در این راه، باید به هر حال به یکی از قدرتهای بزرگ، تکیه کرده و از کمک و مساعدت آنها بهره جُست و از حمایتهای آنان برخوردار بود؛ چرا که با این امکانات موجود، نمی توان بدون بهره مندی از حمایتهای قدرتهای بزرگ، با دشمن جنگید و به پیروزی رسید؛ در حالی که امام رحمه الله از ابتدا با اتّکاء به قدرت معنوی و با شعار نه شرق و نه غرب، هدف و راه خود را آشکار نمود. ایشان در سخنرانی 4 آبان 1343 فرمودند: آمریکا از انگلیس بدتر، انگلیس از آمریکا بدتر، شوروی از هر دو بدتر، همه از هم بدتر، همه از هم پلیدتر.

امام معتقد بود که برای مقابله با قدرت باطل، نمی توان از باطلی دیگر یاری گرفت و در واقع، نمی توان برای رسیدن به هدفی مشروع، از ابزار و آلاتی نامشروع بهره گرفت. به همین جهت، از ابتدا شرق و غرب را مورد حملات خویش قرار داد و هیچ یک از دو قدرت بزرگ دنیا از حملات او در امان نماند. اگر به مواضع و سخنان ایشان، نگاهی اجمالی بیندازیم، این مسئله به روشنی قابل درک است

تقابل با صهیونیسم

امام رحمه الله با بینش الهی و عمیقی که داشت، از اوّل پی به نقشه دقیق و مخرّب استعمارگران و دشمنان اسلام در به وجود آوردن و رسمیت بخشیدن به رژیم نامشروع صهیونیستی در قلب ملل اسلامی برد و آن را گوشزد نمود. امام در پیام خود به ملل و دُوَل اسلامی فرمود: کرارا دولتها را به خصوص دولت ایران را از اسرائیل و عمّال خطرناک آن، تحذیر نمودم. این ماده فساد که در قلب ممالک اسلامی با پشتیبانی دُوَل بزرگ، جایگزین شده است و ریشه های فسادش هر روز ممالک اسلامی را تهدید می کند، باید با همت ممالک اسلامی و ملل بزرگ اسلام، ریشه کن شود.

خستگی ناپذیر، سازش ناپذیر، شکست ناپذیر

مردان بزرگ، به فراخور عظمت روحی خود، اهدافی بس والا را در نظر دارند. آنها، دور دستها را می نگرند و به لحاظ داشتن جایگاه والا و احاطه بر اُمور، دایره دیدشان بسیار وسیع تر از دایره دید دیگران می باشد و طبعا در راه رسیدن به هدف موردنظر، به فراخور ارزش هدف، هزینه می کنند و برای رسیدن به آن هدف، خستگی به خود راه نداده و به شکست فکر نمی کنند؛ زیرا به هر حال، در راه انجام وظیفه معتقد به وجود شکست نیستند. امام از زمره آن مردان بزرگی بود که هدفی بس بزرگ را در نظر داشت. او به تحوّلی عمیق در جامعه و انقلابی فراگیر که منجر به تغییرات بنیادین در جامعه شود، می اندیشید.

از اینرو، ایشان برای نیل به این هدف، تمامی مشکلات و مصیبتها را به جان خود خرید و از بهترین جایگاه و موقعیت در حوزه علمیه چشم پوشی نمود و دستگیری و زندان و تبعید را بر آن ترجیح داد و هیچ گاه با دشمن از سر سازش در نیامد. او پیشاپیش به استقبال این گونه مشکلات می رفت.

امام پس از آزادی از زندان شاه در ردّ مطلبی که از طرف رژیم شاه به دروغ در مطبوعات به روحانیت نسبت داده شده بود که مقامات روحانی با دولت به توافق رسیدند، مطالبی بیان کردند و شدیدا این مسئله را ردّ نمودند. ایشان با کمال شجاعت فرمودند: خمینی آنجا هم که بود، تو حبس هم که بود، مجد اسلام را حفظ می کرد. می تواند حفظ نکند؟ اسلامی که پیغمبر اسلام، این قدر زحمتش را کشیده است، ائمه هدی این قدر خون دلش را خورده اند، علماء اسلام این قدر زحمت کشیده اند، خمینی و امثال خمینی می توانند که یک چیزی بگویند که برخلاف مصالح اسلام باشد؟)

و خستگی ناپذیر امام، به ایشان، اجازه سکوت نداد.

آنگاه که امام فرزند برومند خود را از دست داد، در حالی که او را امید آینده اسلام می دانست، خم به ابرو نیاورد و حتی در مقابل دیدگان اغیار، اشکی نریخت؛ در حالی که علاقه عجیبی به آن شهید داشت و در این باره دارای روحی سرشار از عواطف و احساسات بود. او شهادت فرزند خویش، آقا مصطفی، را از الطاف خفیه الهیه دانست.

هنگامی که امام در عراق بود و از آنجا انقلاب را رهبری می نمود، در تخییر بین باقی ماندن در سکوت و بین ترک آنجا و ادامه فعالیتها، راه دوم را برگزید و تسلیم فشارهای دشمنان نگردید. امام در مقابل آنان فرمود:... و ما هم تعهداتی خودمان داریم نسبت به اسلام و نسبت به ملت خودمان. ما به کار خودمان ادامه می دهیم... من اعلامیه می دهم، نوار هم پر می کنم و می فرستم. منبر هم اگر رفتم، صحبت می کنم. اینها چیزی است که من نمی توانم خلافش را بکنم و بالاخره مجبور به ترک عراق گردید

 

غیرت دینی

امام، باتوجه به آموزه های اسلامی و سیره معصومان علیهم السلام ، سرشار از عفو و گذشت و بزرگی در مسائل شخصی خود بود؛ ولی هرگاه مسئله دین و ارزشهای اسلامی به میان می آمد، آرام و قرار نداشت.

او تحمّل کوچک ترین اهانتی را به دین و مقدّسات دینی نداشت. تاریخ فراموش نمی کند، آنگاه که شخصی منحرف با قلم آلوده خود، بنای توهین و اهانت به ارزشهای دینی و مقدّسات شیعه را گذاشت، امام سکوت را سزاوار ندانست و مدتی از حیات علمی خود را اختصاص به جواب به این یاوه گوییها داد و مشغول نوشتن کتاب شریف «کشف الاسرار» شد که جواب دقیق، متقن و مستدل و شکننده ای برای آن نویسنده منحرف و کسانی چون او شد. آری، او از بزرگ مرزبانان ارزشهای اسلامی بود.

همه به یاد دارند که درخصوص مصاحبه ای که در صدای جمهوری اسلامی با شخصی انجام شده بود و کلماتی از زبان شخص مصاحبه شونده صادر شده بود که بوی اهانت به شخصیت حضرت زهرا علیهاالسلام می داد، امام به سرعت موضع گرفت و برخورد قاطع نمودتا این نوع حرکات، برای همیشه خاموش شود.

برخورد آن بزرگ مرد با توطئه جهانی اهانت به ساحت مقدس رسول اکرم صلی الله علیه و آله توسط سلمان رشدی که ارتباط مستقیم با سیاست خارجی جمهوری اسلامی داشته و دارد و نیز موضع صریح و بی پرده ایشاندر آن شرایط سخت نظام؛ یعنی اعدام نویسنده آیات شیطانی، سندی است روشن بر اوج روحیه غیرت دینی در وجود امام خمینی رحمه الله که از جان و دل مدافع ارزشهای اصیل اسلامی بود و در این راه ذرّه ای کوتاه نمی آمد

 

صراحت و قاطعیت

امام اهل تعارف و مجامله گویی نبود. او در لفّافه سخن نمی گفت. او آنچه را که تشخیص می داد صحیح است، با صراحت مطرح می کرد. او ملاک تأیید و ردّ افراد و گروهها را پایبندی و عدم پایبندی آنان به ارزشها می دانست. او با کسی عقد اُخوّت نبسته بود. امام رحمه الله آنگاه که در زندان شاه بود، به دولتمردان گفت: حالا که محصورم، بیخود من را رها نکنید، برای اینکه من وقتی رها بشوم، باز همان حرفهاست. من با شما هیچ قوم و خویشی ندارم و من اگر یک چیزی را دیدم، می گویم.

منادی وحدت

در باورهای امام، مسئله وحدت و یکپارچگی، جایگاه ویژه ای دارد. امام همیشه در طول نهضت و پس از پیروزی انقلاب، این امر مهم را مورد توجه قرار دادند که اگر در میان امّت اسلامی، اختلاف باشد، هیچ گاه به هدف خود و پیروزی نائل نخواهد شد. باید توجه داشت که امت اسلامی همیشه از اختلافات داخلی رنج برده است و شاید عمده دلیل عقب ماندگی ملل اسلامی را بتوان همین مسئله دانست. اگر در جامعه ای عنصر وحدت وجود نداشته باشد، هر قدر آنکه ملت ما می خواهد، جمهوری اسلامی است، نه جمهوری فقط، نه جمهوری دمکراتیک، نه جمهوری دمکراتیک اسلامی

هم آن جامعه از جهت نیروی انسانی و قدرت نظامی در سطح بالایی باشد، در رودررویی با بحرانها نمی تواند انسجام خود را حفظ نماید و این امری طبیعی است؛ چه اینکه در چنین جامعه ای نیروهای داخلی در یک مسیر و برای یک هدف مشخص قدم برنمی دارند و چه بسا در حرکت خود با هم در تعارض باشند و طبعا به مرور، موجب حذف یکدیگر خواهند شد و دشمن نیز بهترین استفاده را از این شرایط خواهد کرد.

امام در شرایط مختلف بر روی مسئله وحدت در جامعه و وحدت بین مسلمانان تأکید فراوانی داشتند. و لذا تشکیل گروهها و احزاب متعدّد را تا حدّی قبول داشتند که اختلاف نظرها موجب تخریب نباشد و اختلافها در اصول نباشد. امام منادی وحدت بود و شدیدا همه را از گروه گرایی برحذر می داشت.

ایشان این مسئله را امری فرا ملّی می دانست و در بعدی وسیع تر و فراتر از کشور اسلامی مطرح می نمود و آن را به عنوان راهکاری اساسی در سطح بین الملل و ملل اسلامی ارائه می کرد. ایشان در پیام مهم حجّ در سال 58 به مسلمانان جهان اعلان نمودند: ای مسلمانان جهان و ای پیروان مکتب توحید! رمز تمام گرفتاریهای کشورهای اسلامی، اختلاف کلمه و عدم هماهنگی است و رمز پیروزی، وحدت کلمه و ایجاد هماهنگی است، که خداوند تعالی در یک جمله بیان فرموده: وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّه ِ جَمیعا وَلاتَفَرَّقُوا

اوشخصیتى آن‏چنان بزرگ بود که در میان بزرگان و رهبران جهان و تاریخ، به جز انبیا و اولیاى معصومین(علیهم‏السّلام)، به دشوارى مى‏توان کسى را با این ابعاد و این خصوصیات تصور کرد
آن بزرگوار، قوّت ایمان را با عمل صالح، و اراده‏ى پولادین را با همت بلند، و شجاعت اخلاقى را با حزم و حکمت، و صراحت لهجه و بیان را با صدق و متانت، و صفاى معنوى و روحانى را با هوشمندى و کیاست، و تقوا و ورع را با سرعت و قاطعیت، و ابهت و صلابت رهبرى را با رقت و عطوفت و خلاصه بسى خصال نفیس و کمیاب را که مجموعه‏ى آن در قرنها و قرنها بندرت ممکن است در انسان بزرگى جمع شود، همه و همه را با هم داشت. الحق شخصیت آن عزیز یگانه، شخصیتى دست‏نیافتنى، و جایگاه والاى انسانى او، جایگاهى دور از تصور و اساطیرگونه بود.

او، رهبر و پدر و معلم و مراد و محبوب ملت ایران و امید روشن همه‏ى مستضعفان جهان و بخصوص مسلمانان بود. او، عبد صالح و بنده‏ى خاضع خدا و نیایشگر گریان نیمه‏شبها و روح بزرگ زمان ما بود. او، الگوى کامل یک مسلمان و نمونه‏ى بارز یک رهبر اسلامى بود

فهرست ومنابع:

. برگرفته از: حدیث بیداری، حمید انصاری، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چ3، 1374.1

صحیفه نور، مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، ج1، ص56.

صحیفه امام، مؤسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی رحمه الله ، چ1، 1378، ج4، ص479.

همان، ج6، ص153.

صحیفه امام، ج10، ص160 ـ 159.

صحیفه نور، ج1، ص70.

صحیفه امام، ج12، ص215.

جامعیت شخصیت امام خمینی رحمه الله ج4 ص55

کوثر «مجموعه سخنرانیهای حضرت امام خمینی رحمه الله همراه با شرح وقایع انقلاب اسلامی»، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چ1، 1371، ج1، ص442.

 

منبع: مطلب سرا


[ جمعه 91/9/24 ] [ 12:6 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

در بسیاری از آیات قرآن, تصویری روشن از قیامت ترسیم شده است. برای مثال در سوره تکویر که در پایین آورده شده است. لازم به ذکر است که تصاویر زیر تماما نمادین بوده و به هیچ وجه نشاندهنده عظمت این واقعه نیستند

سوره التکویر
به نام خداوند رحمتگر مهربان

 

و آنگاه که کوهها به رفتار آیند.

 

 

وآنگه که ستارگان همی‏تیره شوند.

 

آنگاه که خورشید به هم درپیچد

 

وقتى شتران ماده وانهاده شوند

و آنگه که وحوش را همى ‏گرد آرند

دریاها آنگه که جوشان گردند

و آنگاه که جانها به هم درپیوندند

 

 

 

 

پرسند چو زان دخترک زنده به‏گور

به کدامین گناه کشته شده است

و آنگاه که نامه‏ها زهم بگشایند

و آنگاه که آسمان زجا کنده شود

 

و آنگه که جحیم را برافروزانند

و آنگه که بهشت را فرا پیش آرند

هر نفس بداند چه فراهم دیده

نه نه سوگند به اختران گردان

 

 


 

 

 

 

کز دیده نهان شوند و از نو آیند

سوگند به شب چون پشت گرداند

سوگند به صبح چون دمیدن گیرد

که [قرآن] سخن فرشته بزرگوارى است.

 

منبع: مطلب سرا


[ جمعه 91/9/24 ] [ 12:5 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

چگونه مطالعه کنیم؟

شیوه صحیح مطالعه ،چهار مزیت عمده زیر را به دنبال دارد:


1- زمان مطالعه را کاهش میدهد.
2- میزان یادگیری را افزایش میدهد .
3-مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.
4- بخاطر سپاری اطلاعات را آسانتر می سازد.

برای داشتن مطالعه ای فعال وپویا نوشتن نکات مهمّ درحین خواندن

ضروری است تا برای مرورمطالب، دوباره کتاب رانخوانده ودر زمانی

کوتاه ازروی یادداشتهای خود مطالب رامرور کرد . یادداشت برداری،

بخشی مهمّ و حساس از مطالعه است که باید به آن توجّهی خاصّ داشت.

چون موفقیّت شما را تا حدودی زیاد تضمین خواهد کرد و مدّت زمان لازم

برای یادگیری را کاهش خواهد داد. خواندن بدون یادداشت برداری یک

علّت مهمّ فراموشی است.

شش روش مطالعه :

1-خواندن همراه نوشتن:

مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام

حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود

مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و

نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و

حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ،

خصوصا" قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع

مطالب مهم را مجددا" به خاطر سپرد .

2- خط کشیدن زیر نکات مهم :

این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای

مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و

توجه بروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط

کشیدن زیر نکات مهمّ می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر

نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را

کاملا" درک کنند و سپس زیر نکات مهمّ خط بکشند نه آنکه در کتاب

بدنبال نکات مهمّ بگردند تا زیر آن را خط بکشند .

3- حاشیه نویسی :

این روش نسبت بدو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل

برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند

برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد

استفاده قرار گیرد.

4- خلاصه نویسی :

در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده اید

بصورت خلاصه بروی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای

مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در

این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید

امّا بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .

5- کلید برداری :

کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم

است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات

مهمّ را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحتترین،

بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی

شده و به خاطر آورده می شود .

6- خلاقیّت و طرح شبکه ای مغز:

این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا" فراگیری مطالب درسی

است . در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات

مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات

کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود

را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را

مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به

طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بروی

طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد

موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس

خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش میدهد.


شرایط مطالعه:


((بکارگیری شرایط مطالعه یعنی بهره وری بیشتر از مطالعه ))


شرایط مطالعه ، مواردی هستند که با دانستن ، بکارگیری و یا فراهم

نمودن آنها ، می توان مطالعه ای مفیدتر با بازدهی بالاتر داشت و

در واقع این شرایط به شما می آموزند که قبل از شروع مطالعه چه

اصولی را به کار گیرید ، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازید

و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسید و با دانستن آنها می توانید

با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کنید و مطالعه ای فعاّلتر

داشته باشید :


1- آغاز درست :برای موفقیت در مطالعه ،باید درست آغازکنید.


2- برنامه ریزی : یکی از عوامل اصلی موفقیت ، داشتن برنامه منظّم

است .

3 - نظم و ترتیب: اساس هر سازمانی به نظم آن بستگی دارد .


4-حفظ آرامش: آرامش ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال میکند.


5- استفاده صحیح از وقت:


6- سلامتی و تندرستی: عقل سالم در بدن سالم است .


7- تغذیه مناسب: تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد.


8 – ورزش : ورزش کلید عمر طولانی است .


9- خواب کافی: خواب فراگیری و حافظه را تقویت می کند.


10 –درک مطلب:آنچه در حافظه بلند مدت باقی می ماند ، یعنی مطالب

است .

چند توصیّه مهمّ که بایدفراگیران علم ازآن مطّلع باشند:

1- حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را بروی موضوعی

متمرکزکنند بیش از 30 دقیقه نیست ، یعنی باید سعی شود حدود

30 دقیقه بروی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود

10 الی 15 دقیقه استراحت نمود سپس مجددا" با همین روال

شروع به مطالعه کرد.

2- پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید.

و چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمائید چون پس از صرف غذای

سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش میشود تا به هضم و

جذب غذا کمک کند و لذا خونرسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت

تفکر و تمرکز کاسته میشود .

همچنین غذاهای آردی مثل نان و قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم

می کند نوشابه های گازدارهم همینطور هستند.

موفقیّت شما عزیزان در سایه مطالعه بهتر شماست.

 

منبع:مطلب سرا


[ جمعه 91/9/24 ] [ 12:4 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

امروزه سازمانهای بزرگ مالی و بانکها در شرایط رقابتی جدیدی قرار گرفته اند و فناوری­های جدید باعث تغییرات شگرف در عرصه بانکداری داخلی و بین­المللی شده است. رشد و توسعه بانکداری الکترونیک باعث گسترش کاربرد کارتهای هوشمند، بانکداری اینترنتی، بانکداری از طریق تلفن همراه و تلفنبانک و موارد مشابه شده است. انجام عملیات بانکی توسط ابزارهای الکترونیکی، تغییر نگرش و افق دید انسان را در پی داشته است. در دنیای کنونی تغییر و تحولات به سرعت شکل می­گیرد، لذا موسسات اقتصادی باید خود را با شرایط جدید وفق دهند تا بتوانند در عرصه رقابت باقی بمانند.

برآوردهای انجام شده نشان می­دهد که کشورهای مختلف جهان توانسته­اند با بهره گیری از تجارت الکترونیکی و بانکداری الکترونیک به جای روشهای سنتی مبتنی بر کاغذ، صرفه جویی بسیار زیادی در فعالیتهای مختلف تجاری خود حاصل کنند. مزیتهای مذکور موجب شده تا بسیاری از کشورها بهره مندی از تجارت الکترونیکی را سرلوحه استراتژی های بازرگانی خود قرار دهند.

در این بین ایران نیز، برای حفظ بازار محصولات صادراتی خود در بازار جهانی، درصد راه­اندازی سیستم تجارت الکترونیکی بسترهای مناسب برای پیاده کردن دستاوردهای آن در کشور است.

نکته بسیار مهم در اینجاست که تجارت الکترونیکی بسترهای خاص خود را می طلبد که شامل فروشگاههای اینترنتی، بروشورهای معرفی کالا به صورت الکترونیکی کالا، سیستم بانکداری الکترونیک، سیستم گمرکات الکترونیکی، سیستم پست و حمل و نقل الکترونیکی و بسیاری از بسترهای مورد نیاز دیگر می­باشد.

بطوریکه ترکیبی از سیستم های الکترونیکی فوق به همراه ارتباطات متقابل آنها، تجارت الکترونیکی را شکل می­دهد. یکی از مهمترین بسترهای اقتصادی مورد نیاز برای امکان پذیر شدن تجارت الکترونیکی، وجود یک سیستم انتقال الکترونیکی وجوه است بطوریکه در این سیستم پس از سفارش کالا یا خدمات بین فروشنده و مشتری، امکان انتقال وجه بین حساب مشتری و فروشنده بصورت الکترونیکی، امکان پذیر گردد. در واقع تجارت الکترونیکی زمانی معنا می یابد که بتوان کالایی را بصورت الکترنیکی جستجو کرد و بصورت الکترونیکی سفارش داد. و نهایتاً وجه آن را به صورت الکترونیکی، پرداخت کرد. وقتی این مکانیزم آخر، در کشور راه­اندازی نشده باشد، عملاً تجارت الکترونیکی امکان پذیر نخواهد شد. لذا در این تز، بررسی امکان شکل­گیری سیستم حقوقی و قانونی در بانکداری الکترونیکی که به عنوان یکی از پیش نیازها و زیر ساختهای اقتصادی مورد نیاز بانکداری الکترونیکی مورد توجه بیشتری قرار می گیرد.

هم اکنون کشورهای پیشرفته دنیا سالهاست که این تکنولوژی جدید را پذیرفته اند و بسترهای لازم برای آن را نیز فراهم کرده اند. در این تز در نظر داریم ضمن بررسی وضعیت کشور از لحاظ مهیا بودن زیر ساختهای اقتصادی، حقوقی و قانونی و بررسی باور عمومی از مسئله بانکداری الکترونیکی، امکان راه اندازی سیستم مزبور در کشور را بررسی کنیم و با در نظر گرفتن واقعیات جامعه خود از لحاظ کمبودهای موجود، ببینیم که آیا تلاش در زمینه ایجاد سیستم مزبور از ابعاد مختلف (حقوقی و قانونی) توجیه پذیر می باشد. یا خیر. مسلما در صورت مهیا نبودن پیش نیازهای مزبور، سرمایه گذاری در این زمینه توجیه پذیر نخواهد بود لذا ما نمی توانیم مسیری را که کشورهای پیشرفته طی سالیان دراز طی کرده­اند، بدون یک برنامه ریزی جامع و بلند مدت طی کنیم. برای پیاده کردن سیستم با مشکلات و موانع بسیار زیادی روبرو هستیم که رفع آن، یک بررسی همه جانبه و کارشناسانه را می طلبد.

بانکداری الکترونیک به عنوان یکی از مهمترین زیر شاخه های کسب و کار الکترونیک به شمار می رود و آنچه خدمات بانکها را در استفاده از سیستم های بانکداری الکترونیک، متفاوت از روشهای مرسوم می کند؛ گسترش کمی و کیفی در ارائه خدمات به مشتری است. به عبارت دیگر بانکداری الکترونیک این امکان را به مشتری می دهد تا از خدمات گسترده تر و متنوع تری برخوردار باشد.

یکی از ابزارهای مهم پیوستن به اقتصاد جهانی، گسترش تجارت و مبادلات خارجی کشور است؛ که از طریق مجهز شدن به ابزارهای الکترونیکی، باید با شیوه های تجارت الکترونیکی و بانکداری الکترونیکی هماهنگ باشد. تجارت الکترونیک مستلزم وجود نظام بانکداری الکترونیکی است، به نحوی که از طریق مجهز ساختن شبکه بانکی کشور به تجهیزات الکترونیکی قادر به اتصال به شبکه بانکداری بین­المللی گردد.

تعریف بانکداری الکترونیکی

بانکداری الکترونیکی به مشتریان امکان می دهد که سطح گسترده ای از نقل و انتقالات وجوه و اطلاعات را به شیوه الکترونیکی و از طریق وب سایت بانک عامل، انجام دهند. در آغاز، بانکداری اینترنتی به شکل گسترده ای تنها به عنوان واسطه اطلاعات در بانکهایی به کار برده می شد. که محصولات و خدمات خود را در وب سایتها ارائه می دادند و برای آنها بازاریابی می کردند. با پیشرفت فناوری و رواج استفاده از اینترنت در صنعت بانکداری، بانکها، دامنه فعالیتهای اینترنتی خود گسترش دادند به طوری که امروزه مبادلات چک، پرداخت حساب، نقل و انتقال وجوه، ارسال گزارشها یا اسناد مورد نیاز مشتریان و تراز مشتریان، به صورت الکترونیکی و لحظه ای، فارغ از مکان و زمان، در اختیار مشتریان قرار می گیرد که هم به نفع مشتری است و هم به نفع بانک، زیرا از دید مشتری هزینه های خدمات بانکی با این سیستم کاهش می یابد؛ از جمله این هزینه ها می توان به هزینه های اتلاف وقت صفهای طولانی بانک اشاره کرد. و از دید بانک، هزینه عرضه خدمات بانکی با استفاده از این سیستم بانکداری، در حد بالایی کاهش می یابد چرا که دیگر نیاز به کاغذهای اضافی، کارمند اضافی، هزینه های فرصتی سرمایه گذاری و اشتغال در بخشهای دیگر، برای بانک وجود نخواهد داشت.

بانک های الکترونیکی با استفاده از تکنولوژی پیشرفته مخابراتی، جهت انتقال و جابجایی وجوه نقدی با سرعت مطلوبی عمل می کنند و به موازات، خدمات گسترده ای را نیز در سطح اجتماع ارائه می نمایند که بخشی از آنها عبارتند از:

- ارائه خدمات بانکی بدون توجه به وابستگی جغرافیایی مشتریان در همه اوقات شبانه روز

- احساس راحتی و آرامش در مراجعین ببانک ها، به دلیل انجام کارها با سرعت زیاد

- عدم معطلی و ایجاد اطمینان نسبت به صحت عملکرد سیستم بانکی

- کاهش مبادلات نقدی، نقل و انتقال پول و حفظ یکپارچگی اطلاعات بانک

- افزایش و راندمان سیستم، به خاطر انجام کارها با استفاده از کامپیوتر و تجهیزات نرم­افزاری مدرن

- کاهش هزینه ها در مقایسه با سیستم بانکداری سنتی

بانکداری الکترونیک شامل سیتم هایی است که مشتریان مؤسسات مالی را قادر می سازد تا در سه سطح اطلاع رسنی، ارتباط و تراکنش، از خدمات و سرویس های بانکی استفاده کنند.


مزایای بانکداری الکترونیکی

اصولاً بانکداری الکترونیکی مزیت زیادی برای بانک ها دارد. اهم این مزایا به شرح زیر عنوان می شود:

- تمرکز بر کانالهای توزیع جدید

- ارائه خدمات اصلاح شده به مشتریان

- استفاده از استراتژی های الکترونیکی (دبیرخانه شورای عالی اطلاع رسانی، 1384، 128).

مزایای بانکداری الکترونیکی را می توان از دو جنبه مشتریان و مؤسسات مالی مورد توجه قرار داد. از دید مشتریان می توان صرفه جویی در هزینه ها، صرفه جویی در زمان و دسترسی به کانالهای متعدد برای انجام عملیات بانکی اشاره کرد. از دید موسسات مالی می توان به ویژگیهایی چون ایجاد و افزایش شهرت بانکها در ارائه نوآوری، حفظ مشتریان علی رغم تغییرات مکانی بانکها، ایجاد فرصت برای جست و جوی مشتریان جدید در بازارهای هدف، گسترش محدوده جغرافیایی فعالیت و برقراری شرایط رقابت کامل را نام برد.

ویژگیهای قابل تأکید بخش بانکداری الکترونیک عبارتند از:

- تسهیل در انجام معاملات

- کاهش ریسک معاملات

- کاهش هزینه های خدمات بانکی

- عدم محدودیت زمانی و مکانی در ارائه خدمات

- صرفه جویی در وقت و کاهش سفرهای شهری

- وصول اقساط موسسات، شرکتها، بانکهای خصوصی و صندوق های قرض الحسنه.

علاوه بر موارد فوق بانکداری الکترونیکی از دیدگاه کوتاه مدت، میان مدت و باند مدت دارای مزیت های بالقوه ای است.

سوئیفت:

امروزه انتقال ارز از کشوری به کشور دیگر، نیاز به داشتن ابزاری مطمئن، دقیق و سریع دارد. همین نیاز، زمینه ساز تولید شبکه جهانی بین بانکی سوئیفت گردید. سوئیفت، جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است. این جامعه در واقع انجمن غیر انتفاعی و جهانی است که خدمات مخابراتی را به بانک های عضو، در طول سال ارائه می دهد. سوئیفت صرفاً یک ماشین و یا دستگاه تلکس پیچیده نیست، بلکه یک شبکه بین بانکی جهانی ارسال پیام های مالی است؛ که به وسیله ابزار الکترونیکی انجام می گیرد(زمانی فراهانی، 1386، 45). که بیشتر در این مورد بحث خواهد شد و برخی از مزایای آن به شرح زیر است :

الف) قابلیت اطمینان:

سیستم پیام رسانی سوئیفت بسیار قابل اطمینان است، به طوری که از تاریخ شروع فعالیت سوئیفت در سال 1977 تا کنون، حتی یک پیام مالی بین بانکی، مخدوش و یا گم نشده است. بنابراین به جرات، بر اساس عملکرد سی سال گذشته سیستم جهانی سوئیفت، می توان بیان داشت که تقریباً صد در صد پیام های دریافتی و ارسالی، از مبدا تا مقصد بدون هیچ گونه اشکال و دخل و تصرفی مبادله خواهد شد. احتمال دوباره پرداختی تا حد بسیار زیادی کاهش یافته و سیستم اجازه انتقال پیام ناقص یا مخدوش را نمی دهد.

ب) سرعت:

نظر به اینکه سیستم سوئیفت از آخرین دستاوردهای الکترونیک، در زمینه ارتباطات استفاده می نماید، ارسال هر پیام در ظرف چند ثانیه صورت می گیرد. در این راستا طول پیام (کوتاه یا بلند) و بعد مسافت در ارسال پیام دخالتی ندارند. سرعت بسیار بالای پیام رسانی سوئیفت قابل مقایسه با ابزاری مانند تلکس یا فاکس نمی­باشد.

پ) استاندارد:

استاندارد و یکنواخت بودن شکل پیامهای ارسالی از طریق شبکه جهانی سوئیفت، امتیاز دیگر این سیستم می­باشد. در این راستا سوئیفت استانداردهایی را که موسسات بین المللی ابداع نموده اند، پذیرفته است. بدین ترتیب شبکه سوئیفت از یک زبان مشترک در امور بانکداری بین المللی استفاده می نماید.

ت) صرفه جویی در هزینه:

کارمزد دریافتی کارگزاران برای اجرای پیام های سوئیفتی یا تلکسی متفاوت می باشد. اگر حجم پیام های یک بانک از حد نصاب تعیین شده بیشتر شود، هزینه ارسال پیامها به میزان قابل توجهی تقلیل می یابد. کارمزد اجرای پیام سوئیفتی نصف کارمزد اجرای پیام تلکسی است.

ث) قابلیت دستیابی:

در دسترس بودن سیستم سوئیفت در تمام 24 ساعت شبانه روز و در طول هفته، ماه و سال، یکی دیگر از مزیت های مهم این سیستم است.

چالش های سامانه بانکداری الکترونیکی

چالش های موجود در پیلده سازی بانکداری و پول الکترونیکی را در سه محور به شرح زیر تقسیم بندی می کنیم.

چالش های قبل از تحقق سامانه

* عدم توسعه طرحهای مطالعاتی و نیاز سنجی جهت پیاده سازی فناوری های جدید

* عدم گزینش و پیاده سازی فناوری با بالاترین کارایی در جهت رفع نیازها

* نبود فرهنگ پذیرش و دانش کم بانک ها در خصوص بانکداری و پول الکترونیکی

* عدم تعهد مدیریت بانکی و نبود عزم جدی در سامانه بانکی

* ضعف مدیریت در به کارگیری متخصصان حرفه ای در بخش فناوری اطلاعات

* عدم تغییر در نگرش سنتی سامانه در خصوص مهندسی مجدد فرآیندها و حرکت به سمت بانکداری الکترونیکی

* عدم توجیه اقتصادی لازم برای استفاده از سامانه های بانکداری الکترونیکی

چالش های هنگام تحقق سامانه

* وجود زیر ساخت های ضعیف

* کمبود حمایت مالی و بودجه

* نبود موسسه های خصوصی مورد نیاز و یا عدم حمایت آنان از بانکداری الکترونیکی شبیه موسسه های بیمه

* نبود محتوی لازم و کاربر پسند

چالش های پس از تحقق سامانه

* نبود قانون ها و محیط حقوقی لازم و عدم استناد پذیری ادله الکترونیکی

* عدم تمایل افراد به فاش نمودن مسائل اقتصادی خود (خودسانسوری)

* نبود انگیزه کاربری و عدم فرهنگ سازی برای مردم

* عدم اطمینان[1] و قابلیت اطمینان برای کاربران

* عدم وجود بسترهای امنیتی مانند بستر امضای دیجیتال و زیر ساخت کلید عمومی[2]

مسائل حقوقی بانکداری الکترونیکی

مقدمه

مسائل حقوقی مختلفی در زمینه بانکداری الکترونیکی مطرح می شود. این مسائل، حقوق مبادله کنندگان یعنی بانک و مشتری را در مبادله بانکی مشخص می کنند. با وجود مقررات و قوانین حقوقی در این حوزه، اطمینان و اعتماد مشتریان از حفظ حقوق قانونی شان در مبادلات تضمین می شود. مشتریان بانک با توجه به چنین حقوقی، می توانند ادعای حق نمایند، در مقابل بانک عامل هم موظف به ادای حقوق قانونی مشتریان است. بانکداری الکترونیکی برای عملی شدن در کشور، نیاز به تدوین یک سری از قوانین و مقررات و نیز اصلاح برخی از آنها دارد. چراکه، برای مثال، قانون پولی و بانکی کشور تنها برای سکه و اسکناس تدوین شده است و در زمینه پول الکترونیکی یا دیجیتالی در دنیای مجازی کاربردی ندارد.

در دنیای مجازی بانکداری، حقوق مشتری و بانک متقابلاً تامین می شود. بدین معنی که رواج بانکداری الکترونیکی مستلزم آن است که حقوق مشتری در مواردی چون نگهداری حساب، انتقال وجوه، نگهداری اطلاعات شخصی، برداشت و واریز به حساب، امنیت مبادلات و غیره، توسط بانک رعایت شود. در مقابل حقوق بانک عامل هم در مواردی چون امنیت مبادلات، اخلال در ارائه خدمات، حفظ اطلاعات توسط مشتری و غیره، رعایت شود. امروزه برای برقراری حقوق متقابل بین مشتری و بانک، دولتهای دنیا، قوانین حقوقی بانکداری الکترونیکی را تدوین نموده و به تصویب رسانده­ اند؛ اما در برخی از کشورها چون ایران، چنین قوانینی عمومیت پیدا نکرده است.

دولت ایران، تا کنون قانونی با عنوان «حقوق بانکداری الکترونیکی یا «قانون بانکداری الکترونیکی» به تصویب نرسانده است. اما دو قانون مرتبط با بانکداری الکترونیکی برای حمایت از این صنعت نوین در کشور، به تصویب رسیده است. در این بخش به طور خلاصه به برخی از موارد مهم این قوانین، در ارتباط با بانکداری الکترونیکی اشاره می شود.

1- قانون تجارت الکترونیکی

2- قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرم افزار و آیین نامه اجرایی آن

3- طرح قانونی جرایم رایانه ای

 

بر اساس قانون انتقال الکترونیکی وجوه آمریکا، انتقال الکترونیکی وجوه عبارت است از هر نوع انتقال وجوه- به جز معاملاتی که از چک، حواله یا دیگر اسناد کاغذی نشات می گیرد- که از طریق یک پایانه الکترونیکی، ابزار تلفنی یا کامپیوتر یا وسایل مغناطیسی ایجاد می شود و به واسطه آن، به یک موسسه مالی دستور داده شده و یا به آن اجازه داده می شود که یک حساب را بدهکار کرده یا اعتباری به آن تخصیص داده شود. این اصطلاح از جمله و بدون قید انحصار، پایانه فروش – دستگاههای خودپرداز – سپرده گزاری یا پس گرفتن وجوه و انتقالاتی که از طریق تلفن انجام می شود را در بر می گیرد.[3]برای اینکه انتقال الکترونیکی وجوه که در قانون یاد شده مقرر شده است، لازم است که مصرف کننده یا مشتری از یک وسیله دسترسی[4] استفاده کند. یک وسیله دسترسی، یک کارت، کد یا دیگر وسایل دسترسی به حساب مشتری است که می تواند در فرآیند الکترونیکی وجوه مورد استفاده قرار گیرد.[5]

موسسه مالی که خطاب به وی دستور انتقال وجوه صادر شده است، نه تنها برای توقف و انتقال ندادن وجوه از حساب مشتری، بلکه برای همه خساراتی که به واسطه قصور در انتقال وجوه مطابق با دستورات و شرایط مشتری، به شیوه صحیح و به موقع، به مشتری وارد می شود نیز مسئول جبران خسارات است، مگر آنکه موسسه یا بانک مربوطه بتواند وجود یکی از موارد زیر را اثبات کند:

1- حساب مشتری در هنگام صدور دستور انتقال، موجودی و وجه کافی نداشته است.

2- وجوه، تحت شرایط (و قیود) ویژه قانونی بوده یا مقرراتی که چنان انتقالی را ممنوع یا محدود می سازند.

3- چنین انتقالی از یک محدوده اعتباری ایجاد شده (تصویب شده)، فراتر است.

4- یک پایانه الکترونیکی پول نقد کافی نداشته تا معامله را به اتمام برساند یا آن را تکمیل کند.[6]

یکی از مسائل مهم در زمینه انتقال الکترونیکی وجوه، مسئله انتقالات غیر مجاز است. این قانون در این مورد می گوید: که انتقال الکترونیکی غیر مجاز وجوه، عبارت است از انتقال از حساب یک مشتری که:

1- از شخص دیگری غیر از مشتری که قانونی مجاز به انجام معامله و انتقال است، ناشی شده است. 2- این انتقال از مشتری ناشی شده که هیچ منفعتی ندارد. بر اساس قانون موصوف، مشتری در قبال انتقال الکترونیکی غیر مجاز وجوه، در موارد زیر مسئول است:

1- وسیله دسترسی که برای انتقال غیر مجاز استفاده شده است، یک وسیله دسترسی قبول شده (و مجاز) بوده است.

2- موسسه مالی، وسایل و ابزاری را جهت شناسایی مشتری که برای او وسیله دسترسی صادر شده است، در اختیار داشته و به کار برده باشد. همانند امضاء – اثر انگشت و غیره

3- موسسه مالی، اطلاعات زیر را به طور مکتوب در اختیار مشتری قرار داده باشد:

الف- خلاصه ای از مسئولیت های قانونی مشتری که در قانون بدانها اشاره شده است.

ب- شماره تلفن و آدرس یا دفتری که مشتری به هنگام استفاده غیرمجاز، بایستی به وسیله و از طریق آن، مراتب را به موسسه اعلام کند.

ج- اعلام روزهای کاری موسسه

انتقال فرامرزی وجوه، یک ویژگی اساسی در بسیاری از معاملات تجارت بین الملل است. امروزه پیغام های پرداخت بین بانکی فرامرزی از طریق شبکه ارتباط راه دور که به وسیله سوئیفت اداره می شود، انجام می­گیرد.

مسائل حقوقی در صادر کردن و استفاده از پول الکترونیکی

الف- امنیت:

مسائل امنیتی یکی از نکات اصلی و مورد توجه هر شخصی چه در درون و چه بیرون صنعت بانکداری است. پول الکترونیکی خطرات امنیتی را افزایش می دهد و محیطی را که پیش از این تا حدی منزوی و امن بوده، بالقوه باز و دارای ریسک می کند.

رخنه های امنیتی می توانند در ارتباط و در سطح مصرف کننده، تاجر یا صادر کننده پول الکترونیکی اتفاق بیفتند. همچنین ممکن است تلاش هایی برای ساختن ابزار و وسایل تقلب آمیز و جعلی صورت گیرد تا بدین وسیله پیام های رد و بدل شده بین طرفین یا نرم افزار محصول را تغییر دهند. حمله های امنیتی معمولاً برای کسب منافع مالی و مادی صورت می گیرد، ولی برخی مواقع نیز با هدف از هم گسیختن و قطع سیستم انجام می شود.

رخنه های امنیتی را می توان به سه دسته اصلی تقسیم کرد:

1- رخنه هایی با قصد مجرمانه (مانند: تقلب، دزدی اطلاعات مالی یا تجاری حساس).

2- رخنه به وسیله هکرها (برای مثال: محو و بد شکل کردن وب سایت و قطع سرویس ها که باعث از کار افتادن وب سایت می شود).

3- وجود عیبی در سیستم که منجر به یک رخنه امنیتی می شود (برای مثال، استفاده کننده واقعی را قادر می­سازد که به حساب استفاده کننده دیگر معامله کند).

البته باید توجه داشت که امنیت مطلق در عملیات بانکداری، چه در دنیای واقعی و چه در فضای مجازی وجود ندارد. لیکن سطح امنیت موجود باید برای مقاصد و اهداف ما مناسب باشد. اهداف اساسی که ترتیبات امنیتی پول الکترونیکی باید بدان دست یابند عبارتند از:

1- دسترسی به سیستم را محدود به استفاده کنندگان مجاز گرداند.

2- هویت و مجوز طرفین را کنترل و تصدیق کند تا مطمئن شود که معاملات انجام شده از طریق اینترنت قابلیت اجرا دارند.

3- محرمانه بودن اطلاعات را هنگامی که فراز شبکه های ارتباطی عبور می کنند، حفظ کند.

4- مطمئن شوند که در هنگام انتقال از طریق شبکه، اطلاعات به نحو اتفاقی و یا تقلب آمیز دچار تغییر نشده­اند.

5- دسترسی غیر مجاز به سیستم و پایگاه داده مرکزی بانک را ممنوع (و غیر ممکن) گرداند.

توسعه مداوم فناوری امنیت، مستلزم به روز کردن معیارها و ابزارهای امنیتی بر اساس پیشرفت های موجود است تا در مقابل تهدیدهای جدید، برای سیستم موجود نیز پاسخگو و موثر باشند.

بنابراین بانکها باید مشتریان خود را مطمئن سازند که ابزار و وسایل خود را با چنین پیشرفت هایی بر یک مبنای دائمی، هماهنگ و منطبق ساخته­اند و اگر آنان چنین نکنند، ابزارها و معیارهای امنیتی می توانند به سرعت غیر قابل استفاده گردند و اگر رخنه های امنیتی از این مسئله (منطبق نبودن با پیشرفت های جدید) ناشی شوند، نه تنها بانک را با زیان مادی مواجه می کند، بلکه به نحو عامتری، اعتماد و اطمینان مشتریان را از بین می برد.

ب- حریم خصوصی:

عمل درست و بی عیب، مستلزم داشتن توانایی لازم برای احراز و اثبات این مسئله است که مبادله صحیح به وقوع می پیوندد و این اطمینان حاصل شود که تنها اشخاص مجاز (که هویت آنها تصدیق شده) در این مبادله دخیل هستند و آنها نیز فقط مواردی را مبادله می کنند که برای انجام آن مجاز بوده اند. اما مصرف کنندگان ممکن است از این هراس داشته باشند که اطلاعات درباره امور مالی، اعتبار و مخارج آنها(که از معاملات یا محصولات پول الکترونیکی ناشی می شود)، بتواند بدون آگاهی یا اجازه آنها مورد استفاده قرار گیرد.

برای دستیابی به این اطمینان، تمام کسانی که در سیستم دخیل و درگیر هستند (بانکها و دیگر صادرکنندگان پول الکترونیکی، مصرف کننده و تاجر) می بایست اطلاعات معین و مشترکی درباره قواعد حاکم بر استفاده از محصولات پول الکترونیکی داشته باشند.

ج- ریسکهای قانونی و حقوقی:

صرف نظر از مواردی که درباره امنیت و حریم خصوصی گفته شد، برخی ریسکهای حقوقی نیز پول الکترونیکی را احاطه کرده اند. ریسکهای حقوقی از نقض قوانین، مقررات یا رویه های توصیف شده همانند: پولشویی، افشای اطلاعات مشتری و غیره نشات می گیرد.

ریسکهای حقوقی همچنین، هنگامی که حقوق و تعهدات طرفین به خوبی تعیین و مشخص نشده اند نیز ایجاد می شوند.

نتیجه گیری :

در دنیای امروز پیشرفت ها به مراتب بیشتر و تحولات سریع تر صورت صورت می گیرد و کشورها ناگزیرند برای ادامه حیات، خود را همگام با این پیشرفت نمایند، در غیر این صورت در زمره کشورهای عقب مانده خواهند بود. ادامه زیست بین المللی یک کشور تا حدودی وابسته به همگامی آن کشور با اوضاع جهانی است. امروز مبادلات تجاری و بانکی و روابط اقتصادی، کشورها را بیش از پیش به یکدیگر وابسته نموده است و آنان را از سطح روابط سیاسی به معاملات و وابستگی های اقتصادی، علمی، فنی، ارتقا داده است.

در پرتو این پیشرفت ها، مبادلات و روابط تجاری هر روز شاهد پیشرفت های نوینی است، اینترنت روابط تجاری را از سطح بنگاه ها و مغازه ها به دنیای مجازی خود و قرار دادهای online ارتقا داده است. روابط بانکی و تجاری از اظهار انحصار خارج شده و با گسترش خریدهای اینترنتی نقش واسطه ها و قیمت ها کاهش یافته است.

تمامی این تحولات نیازمند پشتوانه ی حقوقی محکمی است تا امنیت قراردادی را در پرتو مقررات تضمین و تنظیم نماید. در سطح جهانی مراجعی مانند کمیسیون ملل متحد در تجارت بین الملل و اتاق تجارت بین الملل مقررات نمونه ای را در این خصوص تهیه نموده اند. دیگر کشورهای جهان مسیر را نیز اقدام به تصویب قوانینی در این خصوص نموده اند.

پیشنهاد و توصیه ها برای پیاده سازی بانکداری الکترونیکی در کشور

با وجود قوانین مذکور در نتیجه گیری، قانون بانکداری الکترونیکی یکی از نیازهای حقوقی کشور است چرا که بدون وجود قانون حمایت از حقوق مشتریان و بانک، رواج فناوری نوین با مشکل جدی مواجه می شود. بنابراین تدوین قانون بانکداری الکترونیک می تواند اولین قدم موثر در راستای بسترسازی حقوق فناوری نوین در کشور باشد. و رفع مشکل زیر ساخت های مخابراتی و رفع مشکل پذیرش، بانکداری الکترونیکی در کشور با فرهنگ سازی به عنوان مکمل زیرساخت های فنی و قانونی امکان پذیر است. از جمله راه کارهای فرهنگ سازی بانکداری الکترونیکی در کشور، می توان به آموزش عمومی در رسانه های صوتی و تصویری و استفاده از تبلیغات، آموزش در مدارس و دانشگاهها، آموزش کارمندان و متصدیان امور بانکی و استفاده از روش های الزام آور اشاره کرده و موارد زیر را در کل پیشنهاد می نماییم.

1- اتخاذ رویکرد کلان و راهبردی توسط مدیران عالی بانک ها برای پیاده سازی بانکداری الکترونیکی و مفاهیم آن در بانکها.

2- تدوین برنامه های اجرایی متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور در راستای استقرار بانکداری الکترونیکی و فراهم آوردن پیش نیازهای مورد نیاز که عبارتند از:

- سطح دسترسی: در این دامنه باید امکانات زیر ساختی و توانایی ارائه خدمات مورد بررسی قرار گیرد.

- ظرفیت: در این دامنه، باید فاکتورهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بررسی شود.

- موقعیت : در این دامنه باید موفقیت نفوذ و کاربرد های خاص بررسی شود.

3- سنجش میزان پیشرفت کارها در قالب سند چشم انداز کشور همواره با نظارت دائم و مستمر برفرایندهای اجرای پروژه های بانکداری الکترونیکی .

4- اتخاذ رویکرد مشتری محوری در بانکداری الکترونیکی و قرار دادن کسب رضایت مشتری به عنوان مرکز ثقل تمامی برنامه های بانک برای رسیدن به اثر بخشی و کارایی پایدار .

5- ایجاد هماهنگی میان بانک های مختلف از یک سو و سایر موسسات وو سازمانهای مالی از سوی دیگر برای تحقق جامع تر اهداف با صرف هزینه های کمتر در تمامی ابعاد .

6- گسترش فرهنگ صحیح و موثر به کارگیری بانکداری الکترونیکی در کشور . این وظیفه در گام نخست بر عهده بانک هاست و عزم ملی را طلب می کند .

7- حمایت از سازمان ها و بانک های پیشرو در عرضه بانکداری الکترونیکی به منظور جلب حمایت های اجتماعی و اعتماد سازی و تشویق آنها .

8- استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی برای تحقق اهداف مورد نظر از قبیل در اختیار قرار گرفتن خدمات مشاوره ای و پیمانکاری .

9- گسترش دستگاه های خود پرداز ( هم از بعد کمی و هم از بعد کیفی ) و شبکه های ارتباطی بین بانکی به صورت یکپارچه.

10- آموزش مهارت های نوین بانکداری الکترونیکی به کارکنان بانک ها در قالب دوره های کارآموزی و ضمن خدمت .

11- بهره گیری از تجارت کشورهای موفق در پیاده سازی بانکداری الکترونیکی و بومی سازی آن در استاری فرهنگ کشور .

12- استفاده از متخصصان دانشگاهی .

13- طراحی مجدد فرایندهای در نظام بانکی کشور برای نیل به هدف مشتری محوری بر پایه مزیت های رقابتی حاصل از به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات .


[ جمعه 91/9/24 ] [ 12:1 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

جمهوری اسلامی نام رژیم سیاسی حاکم بر برخی کشورهای اسلامی است. این کشورها عبارتند از افغانستان، ایران، پاکستان در خاورمیانه و موریتانی در آفریقا.

 

پیدایش [ویرایش]

لفظ جمهوری اسلامی برای اولین بار در سال 1956 (میلادی) بعنوان نوع رسمی حکومت در پاکستان استفاده شد.

ویژگی‌ها [ویرایش]

جمهوری اسلامی در هر یک از این چهار کشور به گونه‌ای متفاوت از دیگری است و بر این اساس این نوع حکومت تعریف دقیق و یکسانی ندارد. از نگاه ترکیب واژگانی مفهوم این واژه همانند ترکیب جمهوری عربی (رژیم سیاسی اکثر کشورهای عربی) دارای ابهام‌هایی است. با توجه به تعریف جمهوری که نظر جمهور (اکثریت) و نه پیروان مذهبی خاص را برای تصمیم گیری ملاک کار قرار می‌دهد واژه اسلامی می‌تواند در بطن آن باشد(در صورتی که اکثریت مردم مسلمان باشند) و یا می‌تواند بر ضد آن باشد(در صورتی که مسلمانان در اکثریت نباشند). اما در بعد عملی جمهوری اسلامی را می‌توان جمهوری‌ای دانست که اصول جمهوریت را تا جایی که با اصول اسلام تضاد نداشته باشد عملی می‌سازد. برای تشخیص این حد هم در قوانین این کشورها پیش بینی‌هایی شده‌است بطور مثال در ایران نهادی با نام شورای نگهبان این کار را انجام می‌دهد. در قانون اساسی افغانستان هم صریحاً ذکر شده که هیچ قانونی نباید بر خلاف شرع اسلام باشد.

نظام جمهوری اسلامی پاکستان [ویرایش]

لفظ جمهوری اسلامی برای اولین بار بعنوان نوع رسمی حکومت در پاکستان استفاده شد. در متن اولین قانون اساسی پاکستان(آئین پاکستان) که در سال 1956 (میلادی) به اتمام رسیده به صراحت آمده نوع حکومت در این کشور جمهوری اسلامی (اسلامی جمهوریه پاکستان Isl?m? Jomhuri-ye P?kist?n)است. پس زآن این ترکیب به نام آن کشور افزوده شده و نام مرسوم بلند آن جمهوری اسلامی پاکستان [1] است.

نظام جمهوری اسلامی ایران [ویرایش]


اساس پیدایش جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نظریه ولایت فقیه است. حسینعلی منتظری در کتابی به تبیین این نظریه پرداخت بر پایه این نظریه در زمان غیبت امام دوازدهم، فقیه واجد شرایط به عنوان ولی فقیه انتخاب می‌شود که وظایف امام غایب در زمان غیبت را بر عهده دارد. نظریه ولایت مطلقه فقیه در سالهای اخیر توسط روح‌الله خمینی مطرح شده و نظریات مشابهی نیز در آثار فقهای اقدم و فقهای قدیم و فقهای متأخر نیز موجود می‌باشد[2][3]

برابر قانون اساسی ایران، «اصول حکومت جمهوری اسلامی ایران بر پایه جمهوریت و اسلامیت بنا شده‌است.

این نوع حکومت در 12 فروردین 1358 مورد همه پرسی قرار گرفت که 98?2 درصد شرکت‌کنندگان به آن رای مثبت آری دادند.

ساختار سیاسی ایران شامل اشخاص حقیقی و حقوقی زیر است. رهبر در راس هرم قدرت قرار دارد.پس از رهبر ساختار سیاسی جمهوری اسلامی بر پایه سه قوه قرار مجریه، قضائیه، مقننه‌است.

در کنار این نهادها، مجلس خبرگان، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز حضور دارند.

نظام جمهوری اسلامی افغانستان [ویرایش]

پیش زمینه‌ها و پیدایش [ویرایش]

با شکست طالبان توسط ائتلاف جهانی ضد تروریسم به رهبری آمریکا لویه جرگه? اضطراری برای تشکیل دولت انتقالی تشکیل شد.در این لویه جرگه 2 تن از رهبران سیاسی و مذهبی شیعه و سنی افغانستان به نام‌های آیت‌الله آصف محسنی و عبدالرب سیاف خواهان افزودن کلمه? اسلامی به دولت انتقالی شدند.این کار انجام شد و دولت انتقالی اسلامی افقانستان بر سر کار آمد.تأثیر افزایش این کلمه ماندگار بود و نویسندگان قانون اساسی جدید افغانستان هم نام رژیم سیاسی افغانستان را جمهوری اسلامی نامیدند.

ویژگیها [ویرایش]

در جمهوری اسلامی افغانستان رئیس جمهوری با رای مستقیم مردم برای 5 سال انتخاب می‌شود. دو دستگاه قانون گذاری به نام‌های ولسی جرگه (پارلمان) و مشرانو جرگه (مجلس سنا) وجود دارد. قوه عدلیه (قضائیه) بطور مستقل عمل می‌کند. رئیس آن توسط رئیس جمهور انتخاب می‌شود و ولسی جرگه به آنها رای می‌دهد.[نیازمند منبع]

منبع: wikipedia.org


[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:54 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

پهلوی ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

کسان [ویرایش]

منابع [ویرایش]

  • الف): لغتنامه دهخدا چاپ دانشگاه تهران.
  • ب): تاریخ مردوخ جلد اول.

منبع: wikipedia.org


[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:51 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]
[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:49 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]

تلاش برای پادشاهی [ویرایش]

پس از یورش افغانها و فروپاشی حکومت صفویه، شاه تهماسب دوم - پادشاه آواره صفوی - پس از مدتی به مازندران گریخت و فتحعلی خان قاجار خدمت وی را پذیرفت. فتحعلی خان قاجار سردار سپاه تهماسب دوم شد و در حقیقت تهماسب بازیچه‌ای در دست فتحعلی خان بود. اما با پیوستن نادر به سپاه تهماسب، فتحعلی خان مقام پیشینش را از دست داد و در مشهد به تحریک نادر کشته شد.

پس از فتحعلی خان، پسر دوازده ساله‌اش محمدحسن خان قاجار جای او را گرفت. ولی نادر شاه افشار در زمان حکومتش برای جلوگیری از به قدرت رسیدن محمدحسن خان که در هنگام قتل پدر 12 سال بیش نداشت یوخاری‌باش‌ها که ساکنین بالادست رود گرگان بودند را به حکمرانی منصوب کرد تا بدین ترتیب با ایجاد شکاف و چندگانگی میان طوایف قاجار، نگران ناآرامی‌های داخلی نگردد و اشاقه‌باش‌ها زیر نظر حکومت ایشان گردند.

پس از مرگ نادر شاه در سال 1126 هجری خورشیدی، طایفه قاجارهای استرآباد به سردمداری محمدحسن خان در پی کسب پادشاهی برآمدند. اما در نهایت از کریم خان زند شکست خوردند و محمدحسن خان به دست یکی از اعضای قبیله یوخاری‌باش کشته شد. فرزندان او از جمله آغامحمد خان و حسینقلی خان جهانسوز به عنوان گروگان در دربار زندیه نگهداری شدند. یکبار حسینقلی خان که از سوی کریم خان زند برای سرکوبی حاکم استرآباد فرستاده شده بود، در سمنان یاغی شد، ولی بدست زکی خان زند کشته شد.

پادشاهی قاجاریه [ویرایش]

پس از مرگ کریم خان، آغامحمد خان از شیراز فرار کرد و پس از جنگهای فراوان سلسله زندیه را نابود کرد و به پادشاهی رسید. آغامحمد خان موفق گردید دو قبیله اشاقه‌باش و یوخاری‌باش (به معنای ساکن ناحیه بالا رودخانه و ساکن ناحیه پایین رودخانه) تقسیم شده بود و این دو قبیله را با هم متحد کرده و نیروی نظامی خود را استحکام بخشد.

در زمان این دودمان حکومتهای استانی در مناطق گوناگون سرزمین ایران با جنگ یا مصالحه از میان رفتند و جای خود را به سامانه‌ای فدرالی با تبعیت از دولت مرکزی دادند و «کشور» ایران دوباره زیر یک پرچم شکل گرفت. رنگها و ترتیب آنها در پرچم کنونی ایران از زمان این سلسله به یادگار مانده‌است.

ایران در زمان این دودمان با دنیای غرب آشنا گردید. اولین کارخانه‌های تولید انبوه، تولید الکتریسیته، چاپخانه، تلگراف، تلفن، چراغ برق، شهرسازی مدرن، راهسازی مدرن، خط آهن، سالن اپرا (که بعداً به سالن تعذیه تغییر کاربری داد)، مدارس فنی به روش مدرن (از جمله دارلفنون که به همت امیر کبیر بنیاد گردید)، و اعزام اولین گروه‌ها از دانشجویان ایرانی به اروپا جهت تحصیل در شاخه‌های پزشکی و مهندسی در زمان این سلسله صورت پذیرفت.

بازسازی ارتش ایران با روش مشق و تجهیز آنها به جنگ‌افزار نوین اروپایی نیز از زمان فتحعلی‌شاه قاجار - در قرارداد نظامی اش با ناپلیون امپراتور فرانسه - آغاز شد.

در زمان این سلسه و بعد از کشمکش بسیار بین شاهان قاجار و آزادی خواهان، جنبش مشروطه در ایران برپا شد و سرانجام ایران دارای مجلس (پارلمان) شد و بخشی از قدرت شاه به مجلس واگذار گردید.

سلسه قاجار با کودتای 1299 رضا خان قدرت را از دست داد. با انحلال سلسله قاجار توسط مجلس شورای ملی در 9 آبان 1304، رضا خان با نام رضا شاه پهلوی تخت سلطنت نشست. وی پس از به سلطنت رسیدن بسیاری از وزرا و سفرای دولت قاجاریه را که غالباً از وابستگان خاندان قاجار بودند به استخدام درآورد که این ارتباط حرفه‌ای تا پایان سلطنت محمدرضا پهلوی نیز ادامه یافت.

شاهان قاجار [ویرایش]

ترتیبنگارهنامآغاز پادشاهیپایان پادشاهیمدت شاهی
1. Mohammad Khan Qajar.jpg آقامحمد خان 1170 1175 5 سال
2. فتحعلیشاه.jpg فتحعلی شاه 1176 1213 36 سال و 8 ماه
3. Mohammadshah.jpg محمد شاه 1213 1227 14 سال
4. Nasir ad-Din Nadar.jpg ناصرالدین شاه 1227 1275 48 سال
5. Mozafaredin shah qajar.jpeg مظفرالدین شاه 1275 1285 10 سال
6. محمدعلی شاه.jpg محمدعلی شاه 1285 1288 3 سال
7. AhmadShahQajar2.jpg احمد شاه 1288 1304 16 سال

 

نبع: wikipedia.org


[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:48 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]
دولت علیّه ایران

1785–1925
پرچم نشان نظامی
سرود
سلامتی شاه
نقشه ایران تحت سلسله قاجار در قرن 19.
پایتخت تهران
زبان‌(ها) فارسی
دولت سلطنت مطلقه تا 1906

سلطنت مشروطه تا 1925

شاه
 - 1794-1797 آقا محمد خان قاجار (اولین)
 - 1909-1925 احمد شاه قاجار (آخرین)
نخست وزیر
 - 1906 میرزا نصرالله خان (اولین)
 - 1923-1925 رضا خان میر پنج (آخرین)
تاریخچه  
 - آغاز سلسله قاجار 1785
 - عهدنامه گلستان 1813
 - عهدنامه ترکمانچای 1828
 - انقلاب مشروطه 1906
 - آغاز سلسله پهلوی 1925
یکا پول تومان
امروزه بخشی از Flag of Afghanistan.svg افغانستان
Flag of Armenia.svg ارمنستان
Flag of Azerbaijan.svg جمهوری آذربایجان
Flag of Georgia.svg گرجستان
Flag of Iran.svg ایران
Flag of Pakistan.svg پاکستان
Flag of Turkmenistan.svg ترکمنستان
Flag of Turkey.svg ترکیه

قاجار، قاجاریه یا قاجاریان دودمانی بودند که از حدود سال 1174 تا 1304 بر ایران فرمان راندند. بنیانگذار این سلسله آقامحمد خان است که رسماً در سال 1174 در تهران تاجگذاری کرد و آخرین پادشاه قاجار، احمدشاه است که در سال 1304 برکنار شد و رضاشاه پهلوی، جای او را گرفت.[1]

ایران در زمان حکمرانی قاجارها درگیر جنگ‌های متعددی شد و بخش‌های زیادی از خاک خود را به‌ویژه به روسیه از دست داد. دودمان قاجار در تاریخ ایران به بی‌کفایتی مشهور است و در این دوره اقتصاد ایران رو به قهقرا گذاشت.[2]

خاندان قاجار از خاندان‏های بزرگ ایران است. اعضای این خاندان، از نوادگان پسری شاهزادگان قاجار هستند. پس از اجباری شدن نام خانوادگی و شناسنامه در دوره? رضا شاه، هر کدام از شاخه‏های این خانواده نامی انتخاب کردند که اغلب برگرفته از نام یا لقب شاهزاده‏ای بود که نسب به او می‏رساندند. اکنون بسیاری از نوادگان قاجار در ایران، آذربایجان، اروپا و آمریکا زندگی می‏کنند.



پیشینه ایل قاجار [ویرایش]


مرزهای ایران در اواخر دوره قاجار در نقشه ایران و توران در دوره قاجاریه

سردودمان قاجاریه مربوط به یکی از طایفه‌های ترکمان شمال شرق ایران به نام قاجار بود که بر اثر یورش مغول از آسیای میانه به ایران آمدند. آنان ابتدا در پیرامون ارمنستان ساکن شدند که شاه عباس بزرگ یک دسته از آنان را در استرآباد (گرگان امروزی) ساکن کرد و حکومت قاجاریه نیز از قاجارهای استرآباد تشکیل یافته‌است. قبیله قاجار یکی از قبایل قزلباش بود که ارتش صفوی محسوب می‌شد.[3]

ایشان تبار خود را به کسی به نام قاجار نویان می‌رساندند که از سرداران چنگیز بود. نام این قبیله ریشه در عبارت آقاجر به معنای جنگجوی جنگل[نیازمند منبع] دارد. قاجار از ریشه کلمه قاچار است که در ترکی به معنای چابک است. پس از حمله مغول به ایران و میان‌رودان، قاجارها نیز به همراه چند طایفه ترکمان و تاتار دیگر به شام و آناتولی کوچیدند.

هنگامی که تیمور گورکانی به این نقطه تاخت، قبایل ترک بسیاری از جمله قاجارها و دیگر کوچندگان را به بند کشید و قصد بازگرداندن آنها به آسیای میانه را داشت. ولی آنها به خواهش خواجه علی سیاهپوش - صوفی خانقاه صفوی - آزاد شدند که این موضوع باعث شیعه شدن آنان و ارادتشان به خاندان صفوی شد. پس از آن قاجارها یکی از سازندگان سپاه قزلباش شدند.[4]

ایل قاجار ابتدا در شمال رود ارس ساکن بود و در آن زمان بدلیل کمک‌های بزرگی که به دربار صفوی می‌نمود، قدرت بیشتری یافت و سپس شاه عباس یکم دسته‌ای از آنان را به غرب استرآباد و دشت گرگان کوچاند تا به عنوان سدی در برابر حملات پیاپی قبایل ترکمن و ازبک عمل کنند. ایل قاجار در استرآباد به دو شاخه تقسیم شدند. شاخهً بالای رود گرگان به یوخاری‌باش (بالادستی) و شاخه پایین رود گرگان به اشاقه‌باش (پایین دستی) معروف شدند. حکومت قاجاریه از ایل اشاقه‌باش تشکیل یافت.[5]

منبع: wikipedia.org


[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:47 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]
سلسله زندیه

1163/17501209/1794
پرچم نشان نظامی
پایتخت شیراز، کرمان
زبان‌(ها) فارسی
دولت پادشاهی
شاه
 - 1750-1779 کریم‌خان زند (اولین)
 - 1789-1794 لطفعلی‌خان زند (آخرین)
تاریخچه  
 - تأسیس 1163/1750
 - انقراض 1209/1794

زندیان یا زندیه یا دودمان زند نام خاندانی پادشاهی است که میان فروپاشی افشاریان تا برآمدن قاجار به درازای چهل و شش سال در ایران بر سر کار بودند. این سلسله به سردمداری کریم خان زند از طایفه زند از سال 1163 هجری قمری در ایران به قدرت رسید. کریم‌خان، ایلخان طایفه زند بود. پدرش «ایناق خان» نیز ایلخان بود. کریم خان در آغاز یکی از سرلشکران سپاه نادرشاه افشار بود که پس از مرگ نادر با همراهانش بازگشت. او فردی مدبر[1] بود. او را لحاظ برخورد با مردمان نیکوترین فرمانروا پس از حمله اعراب به ایران دانسته‌اند. کریم خان خود را وکیل الرعایا نامید و از لقب شاه پرهیز کرد. شیراز را پایتخت خود گردانید و در آبادانی آن کوشش نمود. ارگ، بازار، حمام و مسجد وکیل شیراز از کریمخان زند وکیل الرعایا به یادگار مانده‌است.

کریمخان زند وکیل الرعایا (11931163 ه. ق.) توانست پس از فروپاشی حکومت نادرشاه افشار، تمام بخش‌های مرکزی، شمالی، غربی و جنوبی ایران را تحت حکومت خود درآورد. همچنین برادر وی، صادق‌خان زند، نیز موفق شد در سال 1189 ق. بصره را از امپراتوری عثمانی جدا کرده و به ایران پیوست نماید و از این طریق، نفوذ ایران را بر سراسر اروندرود، بحرین و جزایر جنوبی خلیج فارس مسلم گرداند.

پیروزی کریم‌خان زند [ویرایش]

پس از مرگ نادر کریم‌خان نیرویی به هم زد و پس از چندی با دو خان بختیاری به نامهای ابوالفتح‌خان بختیاری و علیمردان خان بختیاری ائتلافی فراهم ساخت و کسی را که از سوی مادری از خاندان صفوی می‌دانستند، به نام ابوتراب میرزا (شاه‌اسماعیل سوم) را به شاهی برگزیدند. در این اتحاد علیمردان خان بختیاری نایب‌السلطنه بود و ابوالفتح‌خان بختیاری حاکم اصفهان و کریم‌خان زند نیز سرلشکر سپاه بود. اما چندی که گذشت علیمردان خان بختیاری، ابوالفتح‌خان بختیاری را کشت و بر دیگر همراهش کریمخان زند شورید ولی سرانجام پیروزی با کریم‌خان زند بود.[2][3]

کریم خان پس از شانزده سال مبارزه دایمی توانست بر تمامی حریفان خود از جمله محمدحسن خان قاجار و آزاد خان افغان غلبه کند و صفحات مرکزی و شمالی و غربی و جنوبی ایران را در اختیار بگیرد. وی به انگلیس‌ها روی خوش نشان نداد و همواره می‌گفت آن‌ها می‌خواهند ایران را مانند هندوستان کنند. برادر وی، صادق خان، نیز موفق شد در سال 1189 ه. ق. بصره را از حکومت عثمانی منتزع نماید و به این ترتیب، نفوذ اوامر دولت ایران را بر سراسر اروندرود و بحرین و جزایر جنوبی خلیج فارس مسلم گرداند.



زندیان پس از کریم‌خان [ویرایش]

پس از در گذشت کریم خان زند دگرباره جانشینان او به جان هم افتادند و با جنگ و نزاع‌های مستمر، زمینه تقویت و کسب اقتدار آغا محمد خان و سلسله قاجار را فراهم آوردند. در سال 1209 هجری قمری لطفعلی خان آخرین پادشاه زند پس از رشادت‌های بسیار آن به دست آغا محمدخان قاجار معروف به اخته خان کشته شد. در آن زمان کرمان پایتخت زندیه بود. آغامحمدخان با به دست آوردن شهر شیراز دست به کشتار کسانی که از دودمان زند بودند زد، پسران لطفعلی خان را اخته نمود و دستور تجاوز جنسی به زن باردار و دختر لطفعلی خان زند و دیگر زنان این دودمان را داد.[نیازمند منبع]


تشمال کریم (کریم خان زند) از تیره? زند بگله بود. تیره? زند بگله مهم‌ترین تیره? طایفه? زند به حساب می‌آمده‌است. طایفه? زند گروهی بودند با معیشت شبانی که از اراضی دامنه? زاگرس به دهستان پری و کمازان در نزدیکی ملایر کوچ کرده بودند.» معمولاً زندها را شاخه‌ای از طوایف لک به حساب آورده‌اند. یقیناً از نواحی شمال لرستان کوچ کرده و به وسیله شاه عباس صفوی در اطراف ملایر و بروجرد اسکان داده شده‌اند.الگو:کریم‌خان زند، “جان. ر. پری”، علی‌محمد ساکی، ص. 24 - 25

عده‌ای از وابستگان نزدیک این خاندان را با خود به تهران آورد و در قلعه‌ای قدیمی در یافت آباد امروزی زندانی نمود که در اواخر قاجاریه توانستند اراضی اطراف را بدست آورند و همانجا اقامت کنند و دیگر وابستگان این خاندان یا کشته شدند. یا به عثمانی گریختند و یا مهاجرت کردند تا جان زن و فرزندانشان در امان باشد. امروزه در استان‌های لرستان،کرمانشاه، کردستان، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، کرمان و خراسان بازماندگان طایفه زند زندگی می‌کنند.

دستگاه دیوانی زند به رهبری حاج ابراهیم کلانتر که به لطفعلی خان خیانت کرده بود یکراست به قاجارها پیوست و به جز تنی چند که به واپسین فرمانروای زند تا دم مرگ وفادار ماندند دیگران رویه ابراهیم خان را پیش گرفتند.

منبع: wikipedia.org


[ پنج شنبه 91/9/23 ] [ 7:44 عصر ] [ محمد آذر ] [ نظر ]
<      1   2   3   4   5   >>   >
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

این هم از یک عمر مستی کردنم/ سالها شنبم پرستی کردنم/ ای دلم زهر جدایی را بخور/ چوب عمری با وفایی را بخور/ ای دلم دیدی که ماتت کردو رفت/ خنده ای بر خاطراتت کرد و رفت/ من که گفتم این بهار افسردنیست/ من که گفتم این پرستو رفتنیست/ آه عجب کاری به دستم داد دل/ هم شکستو هم شکستم داد دل
آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 10
بازدید دیروز: 5
کل بازدیدها: 232053
فال عشق
فال کلیکی
عشق سنج آنلاین
پیامک تصادفی
جملات پـَـــ نــه پـَـــ
جملات دکتر علی شریعتی
سخن بزرگان
جعبه حدیث تصادفی
ذکر ایام هفته
اوقات شرعی